hulpmiddelwereld
koopjes drogisterij logo
  • Koopjesdrogisterij
  • Speciaalzaak
    Kleine verpakkingen
    Scherpe aanbiedingen
blokker-logo
plein.nl logo
coolblue logo

Wasgoed in Corona tijd

Het grootste deel van de bevolking is inmiddels gevaccineerd tegen het coronavirus of heeft het al gehad en daarmee enige vorm van immuniteit opgebouwd. Maar een herinfectie ligt altijd op de loer, het blijft daarom belangrijk om de hygiëne-adviezen van het RIVM goed op te volgen. Zo voorkom je ook besmetting door andere infectieziekten, zoals verkoudheid en griep. In dit stuk gaan we verder in op de protocollen en mogelijke besmetting risico’s rondom textielverzorging.

Waarom hygiënemaatregelen belangrijk zijn?

Een goede hygiëne kan de verspreiding van ziekteverwekkers aanzienlijk verminderen. Dus goed en grondig handen wassen met water en zeep blijft noodzakelijk. Hetzelfde geld voor de hygiëne in huis en op het werk. Zorg ervoor dat de plekken die veel worden aangeraakt zoals lichtknopjes en deurklinken stelselmatig en goed worden gereinigd. Hierdoor kunnen deze oppervlakken geen broedplaats vormen voor ziektekiemen, virussen of bacteriën. Gebruik voor de schoonmaak alcoholhoudende wegwerpdoekjes en anders dien je de herbruikbare varianten na gebruik goed uit te spoelen en te wassen op minimaal 60 graden Celsius. Hetzelfde geld voor zakjesdoekjes en mondkapjes, de voorkeur gaat uit naar een medisch (wegwerp)mondkapje. Dus vermijd zoveel mogelijk stoffen mondkapjes of zakdoeken die mogelijk geïnfecteerd in de wasmand belanden. Het is daarom ook raadzaam om de wasverzamelaars na gebruik grondig te reinigen met desinfectiemiddel en bij een verhoogd risico altijd handschoenen te gebruiken.

Is besmetting via kleding of wasgoed uberhaupt mogelijk?

Het is zeker mogelijk maar de kans hierop is wel een heel stuk kleiner, omdat het virus buiten het menselijk lichaam veel korter kan overleven. De exacte levensduur van de virusdeeltjes buiten een menselijke gastcel is nog niet precies vastgesteld. Het is wel wetenschappelijk onderzocht dat het virus langer in stand blijft op gladde oppervlakte zoals metalen en plastic ondergronden. Maar hoelang het covid-19 virus in leven blijft op textiel is nog steeds niet helemaal duidelijk. Handdoeken en ander textiel besmet met fecaliën moeten uiteraard wel extra voorzichtig behandeld worden. Maar zoals eerder in dit artikel aangegeven, zijn de meeste virusdeeltjes op een handdoek of kledingstuk in de meeste gevallen al geëlimineerd voor ze de wasmachine bereiken. Het wassen zelf zal de overgebleven ziekmakende deeltjes de genade klap geven. Dit komt door een dodelijke mix van (hoge) temperatuur, wasmiddel en tijd. Verder kun je stellen hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de virusdeeltjes onschadelijk zijn gemaakt en het wasgoed dus zonder besmettingsgevaar de wasmachine uit komt.

Tip: normale mondkapjes kun je natuurlijk niet uitwassen. Wel kun je er voor kiezen om een luxere stoffen mondpakje te bestellen. Deze kun je meerdere keren uitwassen zonder dat dit problemen geeft. We adviseren om geen wasverzachter of geur toe te voegen aan de was. Zo voorkom je dat je deze geur inademt na het wassen tijdens het dragen van je mondmasker.