hulpmiddelwereld
koopjes drogisterij logo
  • Koopjesdrogisterij
  • Speciaalzaak
    Kleine verpakkingen
    Scherpe aanbiedingen
blokker-logo
plein.nl logo
coolblue logo

Mondkapjes voor contactberoepen

Vallen je dagelijkse werkzaamheden onder die van de contactberoepen? Dan mag jij vanaf juni weer starten met het uitoefenen van je beroep. Er zijn wel enkele zaken waar je extra goed op moet letten als het gaan om hygiëne en het verkleinen van de kans op besmettingen. Op deze pagina gaan we verder in op de wet en regelgeving aangaan contactberoepen in Nederland. Wat mag wel en wat mag niet? En waar moeten klanten / gasten rekening mee houden? 

Zijn mondkapjes verplicht voor contactberoepen?

Nee. Het kabinet heeft besloten om geen verplichting voor het dragen van mondkapjes op te leggen. Daarvoor hebben ze diverse redenen gegeven. Het is ten eerste een vorm van schijnveiligheid en daarnaast ook niet nodig als je de basisregels in acht neemt:

  • Houd altijd 1,5 meter afstand tot klanten / gasten
  • Was regelmatig je handen met desinfecterende zeep of handgel
  • Doe de veiligheidscheck wanneer iemand een reservering maakt

Wanneer bovenstaande 3 regels worden nageleefd is de kans op besmetting vrij klein. Het dragen van wegwerphandschoenen of mondmaskers is dan voor contactberoepen niet noodzakelijk. In sommige gevallen kan een ondernemer of werknemer wel zelf beslissen om extra voorzorgsmaatregelen te nemen op het gebied van persoonlijk hygiëne. 

Wat zijn deze contactberoepen?

Onder deze beroepsgroepen vallen onder andere psychologen, verzekerings-, bedrijfs-, en keuringsartsen en paramedische beroepen (dit betreft fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, logopedie/foniatrie, diëtetiek, huidtherapie, optometrie, orthoptie, podotherapie). Alternatieve behandelwijzen (zoals chiropractor, acupuncturist, haptotherapeut, osteopaat, reiki-therapeut, tai-chi-therapeut, masseur en voetzoolreflextherapeut). Uiterlijke verzorging (zoals manicure, kapper, pedicure, visagist, nagelstylisten, schoonheidsspecialisten, tatoeëerders). Dienstverlening zoals rijinstructeurs.

Belangrijke regels en voorzieningen

Voor mensen die deze beroepen uitoefenen zijn extra voorzieningen getroffen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om laagdrempelig getest te worden op COVID-19. Er geld dus een soepel testbeleid. Er gelden mogelijk ook extra richtlijnen, kwaliteitsnormen of wetgeving vanuit je branche. Houd daarvoor de landelijke media en vakmedia goed in de gaten.


Tips voor een veilige en schone werkplek

Probeer elke dag de plekken die veel worden gebruikt extra schoon te maken. Zorg voor voldoende desinfecterende handgel. Probeer goed te letten op je eigen gezondheid. Neem de gezondheidscheck serieus en weiger mensen die gezondheidsklachten hebben. Investeer in wegwerp-mondkapjes die je kunt gebruiken in situaties waarbij je twijfelt.