Medische mondkapjes kopen

Ben je op zoek naar goedgekeurde medische mondkapjes? Op deze pagina vertellen we je meer over wat medische mondmaskers zijn, waar je ze kunt kopen, en waar je op moet letten bij aanschaf. Medische kapjes zijn professionele maskers die bedoeld zijn voor medische beroepen. Denk aan mensen die werkzaam zijn in de zorg. Zoek je een masker om te dragen in het openbaar vervoer? Dan adviseren we je om te kijken bij de  niet-medische mondkapjes

 • Medische mondkapjes zoals een FFP2 of IIR masker voldoen aan strenge Europese richtlijnen en kwaliteitsstandaarden
 • Chirurgische mondmaskers zorgen ervoor dat je anderen niet besmet
 • FFP2 maskers filteren meer dan 94% van de lucht, op die manier ben je zelf ook beter beschermd 
 • In tegenstelling tot niet-medische maskers is dit type geschikt voor gebruik in de zorg
 • De overheid adviseert mensen die een masker zoeken voor het OV of voor op straat om een niet-medisch masker te kopen
 • Dit heeft ook te maken met de oorspronkelijke schaarste die er was. Inmiddels lijkt dit wel deels opgelost
 • Bij bijvoorbeeld Coolblue vind je een ruim aanbod met beetaalbare medische mondkapjes
 • Het is niet verboden om een medisch masker op straat of in de trein te dragen

Verschillende soorten medische maskers
Op het gebied van medische mondkapjes heb je verschillende opties. In de tabel hieronder vatten we de belangrijkste kenmerken van deze professionele beschermingsmiddelen samen. 

CategorieType maskerBeschermt drager?Beschermt omgeving?Filtercapaciteit
ChirurgischType IIRNeeJan.v.t.
MedischFFP1JaJa≥ 80%
MedischFFP2JaJa≥ 94%
MedischFFP3JaJa≥ 99%

Medische FFP-maskers (KN95)

Het meest populaire medische masker zijn de FFP-mondkapjes (KN95). Deze maskers zijn CE-gecertificeerd en zijn uitgebreid getest. Ze voldoen dan ook aan de relevante kwaliteitsstandaarden en Europese richtlijnen. Het belangrijkste kenmerk van het FFP-masker is dat een hoge filtercapaciteit heeft. Daardoor houdt het voor een groot deel druppels van anderen tegen. Op die manier ben je met dit masker beter beschermt tegen virussen zoals COVID-19. Daarnaast houdt dit mondkapje ook druppels tegen die je anders zelf zou verspreiden. 

 • Met FFP-mondkapjes bescherm je zowel jezelf als je omgeving
 • Het masker is er in 3 soorten: FFP1, FFP2 en FFP3. Het verschil tussen deze 3 is de filtercapaciteit. FFP3 filtert de meeste kleine deeltjes uit de lucht waardoor je met dit masker het beste beschermt bent
 • Medische FFP-mondkapjes zijn relatief duur. Koop je ze per 50? Dan betaal je ongeveer €2,50 tot €3,00 per stuk
 • Je kunt deze maskers maximaal 1 keer gebruiken (maximaal 3 uur), daarna moet je ze weggooien

Chirurgische maskers (type IIR)

Chirurgische mondkapjes kom je meestal tegen van het type IIR. Deze maskers worden gemaakt van textiel en bedekken mond en neus. In tegenstelling tot het FFP-masker beschermt het chirurgische mondkapje de drager niet tegen virussen zoals Covid-19. Dit komt omdat het de allerkleinste deeltjes niet tegenhoudt. Met een IIR-masker zorg je er wel voor dat je anderen minder snel besmet. Het masker houdt namelijk vocht (druppels) uit neus en mond op een effectieve manier tegen. 

 • Chirurgische mondkapjes behoren CE-gecertificeerd te zijn en te voldoen aan de NEN-norm EN 14683
 • IIR-maskers zorgen dat je omstanders minder snel besmet. Het houdt de kleinste deeltjes niet tegen waardoor je als drager niet beschermd bent
 • De mondkapjes zijn geschikt voor eenmalig verbruik
 • De kapjes kosten tussen de €0,75 en €1,50 per stuk, afhankelijk van hoeveel je er koopt
Wat zijn medische mondkapjes?

Medische mondkapjes zijn voldoen aan strenge kwaliteitsstandaarden en Europese richtlijnen omtrent persoonlijke beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen. Om die reden zijn alleen deze maskers geschikt voor de zorg

Ben ik met deze maskers beschermt tegen het COVID-19 virus?

Het ligt eraan welk type masker je draagt. Het medische FFP3-masker heeft de hoogste filtercapaciteit (≥ 99%). Dit type beschermt de drager van het masker maximaal tegen virussen. Een chirurgisch IIR-masker beschermt de drager in princiep niet tegen virussen.

Mag ik een medisch masker in het openbaar vervoer dragen?

In principe zijn de medische maskers voorbehouden aan de zorg. Nu de tekorten teruglopen worden deze maskers ook aan particulieren verkocht. Het is niet verboden om ze in het OV te dragen. De overheid adviseert nog wel om voor de openbare ruimte alleen niet-medische kapjes te gebruiken.

Hoe duur zijn medische mondkapjes?

De medische FFP-maskers kosten al gauw €3,00 of meer per stuk. Chirurgische IIR-maskers kosten tussen de €0,75 en €1,50 en zijn dus een stuk voordeliger.