hulpmiddelwereld
koopjes drogisterij logo
  • Koopjesdrogisterij
  • Speciaalzaak
    Kleine verpakkingen
    Scherpe aanbiedingen
blokker-logo
plein.nl logo
coolblue logo

Handgel

Iedereen die goed wil letten op de persoonlijke hygiëne dient zijn of haar handen dagelijks vaak te wassen of te ontsmetten. Naast de 1,5 meter afstandsregel is het gebruiken van desinfecterende handgel een handige manier om je persoonlijke bescherming te waarborgen. Maar wat is dat nou precies? Waarom werkt dit goed? En hoe was je op een goede manier je handen? Op deze pagina lees jij alles wat je moet weten over ontsmettende handgel.

Wat is desinfecterende handgel?

Wanneer jij je handen wast gebruik je daar water voor. Met water kun je eenvoudig viezigheid en vuil van je wanden en armen wassen. Met het gebruik van zeep wordt dit proces een stuk eenvoudig. Normale zeep is echter niet desinfecterend. Hiervoor is o.a. alcohol nodig. Je kunt natuurlijk niet de hele dag door naar een wasbak lopen om je handen te reinigen. Daarvoor is handgel ontwikkeld. Dit is een alcoholhoudende gel die je vanuit een pompje / dispenser op je handen aanbrengt en uitsmeert. Het wordt vochtig en is eenvoudig te verspreiden op je handen en tussen de vingers. Je kunt het vervolgens afdrogen met een papier doek. Kies niet voor een handdoek die door meerdere mensen wordt gebruikt. 

Waarom handgel gebruiken?

Tijdens een griepvirus zijn handen een grote bron van besmetting. Daarom geven we op dit moment geen handen meer aan elkaar. Wel zit je natuurlijk met je vingers aan bijvoorbeeld deuren, toetsenborden, eten en ga zo nog maar even door. Het ontsmetten van je handen biedt een uitkomst om de kans op het overdragen van het coronavirus op anderen te verkleinen. Daarnaast is het erg laagdrempelig. Je hoeft niet telkens naar de WC te gaan voor een wasbeurt of washandjes te gebruiken. Gewoon 1 keer pompen en de handgel uitsmeren. Dit wordt ook voorgeschreven voor- en nadat je wegwerphandschoenen aantrekt. 

Het belang van desinfecterende middelen
Het desinfecteren van handen, ontsmetten van veelgebruikte items als deurkrukken, kranen en toetsenborden kan besmetting met een griepvirus helpen voorkomen. Goede handhygiëne kan het risico op besmetting helpen beperken, het gebruik van een desinfecterende handgel of lotion is op het moment populair. Desinfectie is extra belangrijk nu het Corona-virus in opkomst is. Desinfecteren is het doden of verwijderen van bacteriën en ziekteverwekkende organismen. Desinfectie is belangrijk omdat het de verspreiding van micro-organismen tegen kan gaan of zelfs volledig kan voorkomen (aldus de WHO). Deze organismen kunnen ziektes overdragen, waaronder COVID19. Voor het desinfecteren van handen kan een desinfecterende zeep of gel gebruikt worden. Laatstgenoemde desinfecterende gel kan gemakkelijk onderweg meegenomen worden. Voor het reinigen van oppervlakken en veelgebruikte items als deurknoppen, leuningen en toetsenborden kunnen desinfecterende doekjes gebruikt worden. Desinfectiemiddelen zijn te verkrijgen bij de drogist of bij verschillende webshops.

Wat doet alcohol in handgel?

Om de gel krachtig te maken tegen het doden van virussen is alcohol toegevoegd. De werking van deze stof doet eigenlijk maar 1 ding; het maakt de eiwitten in de celmembranen onklaar door deze cellen te doorboren en kapot te maken.

Is handgel slecht voor de huid?

Ja en nee. Als je het product op een normale manier gebruikt zul je er niet heel veel hinder van ondervinden. Wanneer je overmatig gebruikt maakt van alcoholhoudende desinfecterende materialen kan er huidirritaties ontstaan. Daarnaast geven veel mensen aan een droge huid of schrale huid te krijgen.