hulpmiddelwereld
koopjes drogisterij logo
  • Koopjesdrogisterij
  • Speciaalzaak
    Kleine verpakkingen
    Scherpe aanbiedingen
blokker-logo
plein.nl logo
coolblue logo

Wegwerphandschoenen

Tijdens de corona-crisis zie je veel mensen met handschoenen lopen. Vooral mensen in de zorg en contactberoepen, maar ook schoonmakers en gewone mensen in de supermarkt. Waarom doen ze dit? Werken handschoenen tegen de verspreiding van het griepvirus? Hoe duur zijn deze producten? Zijn ze verplicht om te dragen? Op deze pagina behandelen we alle belangrijke vragen rondom wegwerphandschoenen.

Hoe veilig zijn handschoenen?

Er zijn heel veel verschillende soorten wegwerphandschoenen op de markt. Onder deze term verstaan we de (vaak zwarte, witte of blauwe) dunnen handschoenen die na gebruik moeten worden weggegooid. Het zijn geen producten om mee in de tuin te werken of om te gebruiken in de keuken. Ze bieden geen bescherming tegen warmte / hitte of scherpe voorwerpen. Het gaat bij deze handschoenen puur en alleen om bescherming tegen virussen en chemische stoffen. Juist dat laatste punt is verwarrend.

Bescherming tegen het coronavirus

In Europa zijn wetten en regel (EG2016/425) opgesteld waar producten aan moeten voldoen om het label ‘veilig’ te kunnen krijgen. Voor mondkapjes zijn dat andere regels dan voor veiligheidshandschoenen. Er zijn veel verschillende categorien. De ene categorie beschermt wel tegen chemische stoffen maar bijvoorbeeld niet tegen virusdeeltjes. Laat je daarom altijd goed voorlichten wanneer je besluit om tot aankoop van deze producten over te gaan. Een bekend label is onder andere de ISO374 (ISO374-1, ISO374-2, ISO374-3, ISO374-4 en ISO374-5). Zie ook meer informatie over gelaatsmaskers.

Van welke materialen worden handschoenen gemaakt?

Er zijn verschillende methoden en materialen die worden gebruikt voor het fabriceren van wegwerphandschoenen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan latex, vinyl (PVC) en nitril. Soms zijn ze gemaakt uit 1 laag, en som uit 2 lagen of 3 lagen. Soms uit 1 materiaal, en soms uit meerdere bestanddelen voor beter draagcomfort. De ene stof is sterker dan de andere. Vooral het doel (bescherming tegen virussen, bescherming tegen chemicaliën of een combinatie daarvan) zal uiteindelijk je keuze flink beïnvloeden.

Hoe duur zijn handschoenen?

De prijs van handschoenen lopen flink uiteen. De duurdere merken en producten met een hoge beschermingsfactor zijn uiteraard duurder. Daarbij komt dat de handschoenen vaak niet los te koop zijn maar in dozen van 50 stuks, 100 stuks of 200 stuks. Prijzen variëren grofweg tussen de €0,04 per stuk tot wel €1,25 per stuk.

Welke maten zijn er beschikbaar?

Veel merken en aanbieders hebben verschillende maten in het assortiment. Naast de kleinere kindermaten wordt er vaak ook een s/m/l/xl maatvoering gehanteerd. Small, medium en large afmetingen kunnen wel per merk verschillen. Ook het materiaal waarvan de wegwerphandschoen is gemaakt heeft invloed op de pasvorm.