hulpmiddelwereld
koopjes drogisterij logo
 • Koopjesdrogisterij
 • Speciaalzaak
  Kleine verpakkingen
  Scherpe aanbiedingen
blokker-logo
plein.nl logo
coolblue logo

Beste mondkapjes

Ben je op zoek naar de beste mondkapjes voor particulier gebruik? Op Vergelijkmondkapjes.nl vergelijken we het complete aanbod van niet-medische mondkapjes. Je vind hier links naar verschillende aanbieders van kwalitatieve mondmaskers. Waar moet ik op letten als ik beschermingsmiddelen ga bestellen? Waar moet ik een goed mondkapje aan voldoen? Op deze pagina lees je uitgebreide informatie. 

 • In Nederland is het sinds 1 juni 2020 verplicht om een mondkapje in het openbaar vervoer te dragen
 • Het doel hiervan is dat de drager van het masker minder makkelijk het virus verspreidt (het beschermt jezelf dus niet tegen het virus!)
 • De beste mondmaskers zijn de medische FFP-maskers (beschermen jouzelf en anderen) en IIR-maskers (beschermt anderen)
 • Dit zijn echter relatief dure maskers, en deze zijn vooral bedoeld voor professioneel gebruik in de zorg
 • Voor gebruik in het OV of op straat adviseert het kabinet niet-medische mondkapjes, bijvoorbeeld van katoen of textiel. Je kunt deze goedkoop online bestellen of zelf maken
 • Kies bij voorkeur voor een masker met meerdere lagen. Een drie laags mondkapje is over het algemeen prima. Deze houdt de druppels tegen. 

Wat is het beste mondkapje? (update april 2024)

Reis jij regelmatig met het openbaar vervoer? Of wil jij graag anderen beschermen door op straat een masker te dragen? Dan wil je natuurlijk een deugdelijk masker gebruiken die niet allemaal druppels doorlaat. Wat is nu een goed masker? We vertellen je er graag meer over. 

Bedenk altijd: een niet-medisch masker is niet voor je eigenlijk veiligheid, maar voor die van anderen

Als je het niet-medische mondkapjes op de juiste manier gebruikt dan verklein je het risico dat druppels uit jouw mond of neus worden verspreid naar de omgeving. Mocht je – zonder dat je het doorhebt – drager zijn van het COVID-19 virus, dan verklein je zo dus de kans dat je anderen besmet. 

Type maskerBeschermt jezelf?Beschermt anderen?Prijs p/stuk
Niet-medisch wegwerpNeeRedelijk€0,40
Niet-medisch wasbaarNeeRedelijk€6,00
Medisch chirurgischNeeGoed€0,80
Medisch FFP2 JaGoed€3,00

Beste niet-medische mondkapjes

Voor in het OV of op straat adviseert de Rijksoverheid niet-medische mondkapjes. Deze heb je eigenlijk in 2 varianten: wegwerpmaskers en herbruikbare (wasbare) maskers. Zoals genoemd: dit type masker is bedoeld om druppels uit eigen mond en neus op te vangen zodat je een ziekte als COVID-19 niet per-ongeluk verspreidt. 

Beste wegwerpmaskers
Op het gebied van de wegwerpmaskers vind je bij de grote verkooppunten zoals Kruidvat, Bol.com en verschillende supermarkten en drogisterijen de bekende blauwe 3-laags wegwerpmaskers. Vaak worden deze verkocht per 50, en kosten ze zo’n €0,40 tot €0,50 cent per stuk. Controleer goed of deze niet-medische wegwerpmaskers voldoen aan de Europese normen zoal GB/T 32610-2016. 

De beste herbruikbare maskers
Op het gebied van herbruikbare wasbare mondneusmaskers is er ontzettend veel keuze. Meestal zijn deze wasbare maskers gemaakt van katoen. Er zijn tal van kleurtjes en printjes beschikbaar. Dit is dus ook vooral een kwestie van smaak. Ook het draagcomfort verschilt sterk per kapje. Kijk bij voorkeur naar een masker met een dubbele laag stof. Vaak zijn deze ook voorzien van een (wisselbaar) filter. 

De beste medische mondkapjes

Inmiddels is er ook steeds meer aanbod van medische mondkapjes voor particulieren. Op dit gebied heb je de keuze uit chirurgische mondkapjes en de KN95 mondmaskers. Deze laatste kennen we ook als FFP2 maskers. Hieronder lees je in het kort meer informatie over deze beide types. 

Chirurgische mondmaskers
Chirurgische mondkapjes worden gemaakt van textiel en bedekken je mond en neus. Dit type houdt druppels tegen als je niest of hoest. Op die manier bescherm je dus anderen, en niet jezelf. Deze maskers lijken op het eerste gezicht erg op de niet-medische wegwerpmaskers. Het verschil is echter dat deze Type IIR kapjes uitgebreid getest zijn volgens de RIVM-richtlijnen. Je kunt het masker maximaal 1 keer gebruiken. De prijs ligt op ongeveer €0,80 per stuk. 

FFP-2 maskers (KN95)
Zoek je de best mogelijke bescherming voor jezelf én voor anderen? Dan kom je uit op de KN95 FFp-2 maskers. Het masker filtert meer dan 90% van de lucht die je binnenkrijgt. Hierdoor ben je ook zelf beter beschermt tegen virussen zoals het COVID-19. Bovendien houdt dit beste mondkapje ook druppels tegen die normaal vrijkomen als je hoest of niest. De FFP-2 maskers kosten gemiddeld €3,00 per stuk.