hulpmiddelwereld
koopjes drogisterij logo
 • Koopjesdrogisterij
 • Speciaalzaak
  Kleine verpakkingen
  Scherpe aanbiedingen
blokker-logo
plein.nl logo
coolblue logo

Wat te doen tegen pijn achter oren bij mondkapje?

Iedereen die regelmatig een mondkapje draagt herkent het misschien wel. De elastieken van het masker doen pijn achter je oren. Zeker als je het masker langere tijd achter elkaar draagt. Gelukkig zijn er veel handige (gratis) tips die dit voorkomen. In deze blog verzamelen wij de handigste tips en producten die deze pijn achter de oren tot het verleden doen behoren. 

 • Wie lange tijd mondkapjes draagt kan pijn en irritatie achter de oren krijgen
 • Je kunt kiezen voor een handige plastic clip die je in je nek of op je achterhoofd kunt plaatsen
 • Hier kan je vervolgens de elastiekjes van het mondmasker aan verbinden, je oren worden dan dus niet belast. 
 • Over het algemeen zijn stoffen maskers met een lint minder pijnlijk voor je oren
 • Let op dat het masker altijd goed aansluit op neus en mond (zie ook info over de neusklem). 
 • Hieronder vind je 2 handige voorbeelden: een ear saver (een plastic band in je nek) of nog goedkoper en simpeler: een paperclip

5 oplossingen voor pijn achter de oren bij een mondmasker

Nu we met z’n allen steeds vaker en misschien ook wel langer een mondmasker moeten dragen wil je dat dit wel comfortabel kan. Er zijn verschillende (gratis) manieren om je mondkapje met meer comfort te dragen, zonder dat het gaat irriteren bij je oren. Hieronder hebben we voor jou de 5 meest handige oplossingen verzameld. 

1. De ear saver
De ear saver is een plastic band met haakjes die je in je nek kunt dragen. Je kunt de elastiekjes van het mondmasker eenvoudig aan een van de haakjes vastmaken. Het voordeel is dat het masker zo in lengte verstelbaar is en dat je geen last krijgt van je oren. Ook handig voor mensen met een groot hoofd of klein gezicht

2. Zelf een geknoopt haakje maken
Ben je een beetje handig? Dan kan je ook eenvoudig zelf een band haken of naaien. Je hoeft er alleen maar 2 knopen (die heb je vast wel ergens liggen) aan vast te maken en je hebt een mooie band die heel comfortabel in je nek of op je achterhoofd kan. 

3. De paperclip
Nog makkelijker en goedkoper is de paperclip. Maak de uiteinden van beide elastieken vast aan een paperclip. Deze kan je vervolgens in je nek leggen. Uit ervaring blijkt dat dit niet zo comfortabel is als bijvoorbeeld een ear saver maar het is wel een handige manier die geen geld en geen tijd kost. In plaats van een paperclip kan je ook kiezen voor een S-vormig haakje. 

4. Een speciale haarband
De liefhebber kan ook een mooie haarband dragen waar je vervolgens de elastieken aan vastmaakt. Dit kan je doen door aan beide kanten van de haarband een knoop te bevestigen. Dit zorgt voor een heel comfortabele manier van dragen. 

5. Maak 2 knotjes
Deze laatste tip is helaas niet voor iedereen. Als je langer haar hebt kan je gemakkelijk 2 knotjes maken waar je vervolgens de beide elastieken aan vast maakt. Dit zorgt ervoor dat je oren ontlast worden. Let op: het is belangrijk dat het masker goed aansluit op gezicht, neus en mond. Bij deze oplossing heb je kans dat het wat losser gaat zitten wat wij afraden. 

Hoe kan het dat ik pijn achter mijn oren krijg van een mondkapje?

Als je een mondkapje langdurig draagt dan gaat het elastiek van het mondmasker irriteren aan je oor. Het gevolg is dat het na een dag pijn gaat doen.

Kan ik beter kiezen voor elastiek of linten?

Heb je veel last van je oren? Dan adviseren wij om voor linten te kiezen. Dit irriteert doorgaans minder. Je kunt ook kiezen voor speciaal zacht en elastisch elastiek. Dit is een stuk comfortabeler voor je oren.

Wat is de beste oplossing om pijn aan de oren te voorkomen?

Wij adviseren dan een ear saver. Deze vind je voor een paar euro online. Dit is een soort plastic bandje die je in je nek plaatst en waar je de linten / elastieken van het mondkapje aan vast kunt maken.

Zijn er ook gratis oplossingen?

Ja, je kunt ook gebruik maken van een paperclip of een s-vormig haakje. Dit zijn gratis en makkelijke oplossingen. Het is alleen op de lange termijn wat minder vaak niet zo’n ideale oplossing.