hulpmiddelwereld
koopjes drogisterij logo
  • Koopjesdrogisterij
  • Speciaalzaak
    Kleine verpakkingen
    Scherpe aanbiedingen
blokker-logo
plein.nl logo
coolblue logo

Wanneer gaat de mondkapjesplicht in?

Het mondkapje begint langzaam onderdeel te worden van het Nederlandse straatbeeld. In supermarkten, in het OV en ook op straat zie je steeds meer mensen met een mondmasker. Nederlanders vanaf 13 jaar moeten verplicht een mondkapje dragen in het OV, in touringcars, in het vliegtuig en op de luchthaven. Voor andere publieke ruimtes zoals een supermarkt of station geldt nu een dringend advies. Maar wat houdt dat in, en vanaf wanneer zijn mondkapjes echt wettelijk verplicht in openbare ruimtes?

  • Op dit moment geldt er een mondkapjes-verplichting in het OV, in touringcars, vliegtuigen en op de luchthaven
  • Deze verplichting geldt voor iedereen vanaf 13 jaar
  • Sinds 30 september 2020 geldt er ook een dringend advies om een mondkapje te dragen in publiek toegankelijke binnenruimtes
  • Hierbij kan je denken aan musea, supermarkten, winkels, stations of de horeca

Wanneer gaat de mondmasker verplichting in?

Op dit moment geldt er in openbare ruimtes zoals in winkels of op het station dus alleen een dringend advies voor het dragen van een mondmasker. Waarom is dit nog steeds een advies, en geen verplichting? Dat heeft te maken met de wetgeving. Het is in de praktijk niet zo eenvoudig om wettelijk vast te leggen dat mensen een mondkapje moeten dragen in openbare ruimtes. Dit heeft weer te maken met het “recht op de onschendbaarheid van het lichaam”.

Mogelijk weten we op 1 december meer
Op de achtergrond is het kabinet nu wel druk bezig om de mondkapjes verplichting er door te krijgen. Zo gaf minister Hugo de Jonge al aan dat hij hoopt dat de nieuwe wet die een mondkapjesplicht mogelijk moet maken op 1 december in kan gaan. Vervolgens duurt het ongeveer een week tot deze wek is goedgekeurd. Op z’n vroegst gaat de verplichting tot het dragen van een mondkapje dus in op 8 december. Voor sinterklaas nog net te vroeg, maar een verplicht mondkapje met kerst is heel goed mogelijk.

Krijg ik een boete als ik geen masker draag?

Wie in het openbaar vervoer reist zonder mondkapje riskeert een boete van €95,00. Wie straks – als de mondkapjesplicht is ingegaan – een openbare ruimte betreedt zonder bescherming kan mogelijk ook een boete krijgen. De hoogte van deze boete is nog niet duidelijk. Wel weten we dat bij de mondkapjesplicht in Rotterdam er een boete was van €95,00, hoewel deze nooit werd uitgeschreven.