hulpmiddelwereld
koopjes drogisterij logo
  • Koopjesdrogisterij
  • Speciaalzaak
    Kleine verpakkingen
    Scherpe aanbiedingen
blokker-logo
plein.nl logo
coolblue logo

Mondkapje met Astma

Astma is een ziekte waarbij de luchtwegen ontstoken zijn. Door deze ontsteking zijn de luchtwegen erg prikkelbaar en raken gemakkelijk geïrriteerd. De vraag is dus; kan iemand met astma ook een mondkapjes dragen? Als je astma hebt reageer je op prikkels die op gezonde longen geen invloed hebben. Voorbeelden hiervan zijn stuifmeel, huisstofmijt, huidschilfers van dieren, rook, koude lucht en lichamelijke inspanning. Hierdoor verkrampen de gladde spieren van de longen, de weefsels in de wand van de luchtwegen zwellen en geven slijm af aan de luchtwegen. Dit verkleint de diameter van de luchtwegen: je kunt moeilijker lucht in en uit ademen: gaat hoesten, raakt buiten adem, en krijgt een piepende ademhaling. De oorzaak van astma is niet bekend. Het is wel duidelijk dat erfelijkheid een rol speelt. Als je aanleg voor astma hebt, betekent dit nog niet dat je astma krijgt. Het is niet te zeggen hoe groot de kans is dat je astma krijgt. Wanneer je een mondkapje draagt filter deze de lucht die je inademt. Die heeft een positief effect op de luchtkwaliteit. Echter kan een mondmasker ook erg benauwend werken. Bekijk hieronder direct de beste mondkapjes voor astmapatiënten. 

Shop Aanbod Beoordeling Aanbieding
Hulpmiddelwereld Stoffen
Medisch
Zorgkwaliteit
Bestellen
Koopjesdrogisterij Stoffen
Medisch
Drogisterij
Bestellen
Plein.nl Stoffen
Medisch
Drogist
Bestellen
Blokker Stoffen
Medisch
Kwalitatief
Bestellen
Coolblue Stoffen
Medisch
Kwaliteit
Bestellen
Drogisterij.net Stoffen
Medisch
Duur
Bestellen
Voordeeldrogisterij Stoffen
Medisch
Prijzig
Bestellen

Wat zijn de klachten met astma?

Een astma-aanval kan plotseling beginnen met een fluitend ademhalingsgeluid, hoesten en kortademigheid. Op andere momenten kan een astma-aanval langzaam beginnen waarbij de klachten geleidelijk verergeren. In beide gevallen zijn de eerste klachten meestal kortademigheid, hoesten of een beklemmend gevoel op de borst. De aanval kan binnen een paar minuten voorbij zijn, maar een astma-aanval kan ook uren of dagen duren. Vooral bij kinderen kan jeuk op de borst of in de nek, een van de eerste symptomen zijn. Soms is een droge hoest ‘s nachts of tijdens lichamelijke inspanning de enige klacht. Wanneer u veel hoe is het gebruik van een gelaatsmasker / gezichtsbescherming niet aan te raden en kunt u beter thuis blijven.

Welk mondkapje is geschikt voor astmapatiënten?

Het is aan te raden om te kiezen voor een kwalitatief mondmasker. Een met een luchtfilter / ademventiel. Eventueel kun je ook kiezen voor een heel dun mondkapje (2 laags). Deze zijn wel minder goed qua bescherming, maar je kunt er wel beter door ademenen. Wij adviseren om verschillende mond-neus kapjes te testen om te kijken welk type voor jou het beste werkt.

Komt astma veel voor in Nederland?

Nederland telt ruim 1,5 miljoen mensen met klachten aan luchtwegen. Men schat dat circa 30% van het ziekteverzuim veroorzaakt wordt door luchtwegklachten. Hoewel het sterftecijfer laag is, komt overlijden als gevolg van astma wel degelijk voor. Echter, veel artsen zijn er van overtuigd dat niemand hoeft te sterven aan astma. Herken astma symptomen. Hebt u druk, kortademigheid, benauwend gevoel? Raadpleeg onmiddellijk de dokter. In de leeftijdsgroep beneden 40 jaar wordt astma vaak veroorzaakt door een allergie. Stuifmeel van bomen, onkruid en gras, huidschilfers van huisdieren, huisstofmijt en schimmels zijn de belangrijkste allergische uitlokkers van astma. Boven de 40 jaar is astma vaker het gevolg van een of andere longkwaal, bijvoorbeeld emfyseem. Allergenen bestrijden kan op verschillende manieren. Wat de oorzaak ook is, astma hoeft zeker geen levenslange straf te zijn. U kunt de problemen onder controle krijgen.


Vermeid plekken met veel rook?

Mensen met astma kunnen het beste niet roken. Ook de mensen in hun omgeving moeten dit het liefst niet doen. Vooral ‘s winters, wanneer alle deuren en ramen stevig dicht zitten, is dit van belang. Wanneer iemand in huis rookt, zal dit de toestand nog verergeren, vooral bij kinderen. Wanneer er een mondkapje wordt gedragen kan dit effect nog extra worden versterkt.

Kijk extra uit in de koude periode?

Je opent de voordeur, gaat naar buiten en krijgt meteen een flinke hap polaire lucht binnen. Zeker wanneer men een mondmasker draagt kan dit extra binnenkomen. Draag daarom buiten zo min mogelijk het mondkapje (en draag hem op de verplichte plekken zoals openbare ruimtes en het OV). Let goed op de ademhaling.