hulpmiddelwereld
koopjes drogisterij logo
 • Koopjesdrogisterij
 • Speciaalzaak
  Kleine verpakkingen
  Scherpe aanbiedingen
blokker-logo
plein.nl logo
coolblue logo

Zelf een mondkapje maken

Wanneer jij straks deel gaat nemen aan het openbaar vervoer is het dragen van een mondkapje verplicht. Deze kun je gelukkig heel eenvoudig zelf maken. Nouja, makkelijk; je moet er natuurlijk wel even wat voor doen. Je kunt ze natuurlijk ook online kopen bij een grote webshop of internet drogist. Zelf een mond en neuskapje maken is alleen veel leuker. In deze blog hebben we een volledige instructie geplaatst over het zelfstandig maken van mondkapjes.

Samenvatting instructies: stappenplan maken niet-medisch mondkapje

 1. Begin met het kopen of uitzoeken van een goed stuk ademend textiel
 2. Reinig je stof door het uit te wassen op 60 graden in de wasmachine. 
 3. Zet de naaimachine klaar (of naald en draad). 
 4. Zorg dat je twee identieke stukken stof hebt van zo’n 20 cm bij 27 centimeter (eventueel iets kleiner voor kinderen). 
 5. Leg de twee stukken op elkaar en vouw ze aan beide kanten 0,5 centimeter om.
 6. Naai deze twee stukken nu netjes aan elkaar.
 7. Vouw nu de twee korte kanten om (ongeveer 1,5 tot 2 centimeter naar binnen) en zet ook deze vast met draad. 
 8. Vervolgens kun je de twee elastiekjes aan beide uiteinden bevestigen (door er een knoop in te leggen). 
 9. Pas nu het zelfgemaakt mondkapje. Sluit het goed aan? Moet het strakker? Ontsnapt er nog lucht? Lees onze blog over hoe draag je een mondkapje veilig en op de goede manier voor meer informatie over dit onderwerp.

Wat heb ik nodig om een mondkapje te maken?

Zoals je hierboven kunt lezen heb je niet heel veel dingen nodig voor het zelf naaien van een mondmasker. Je hebt een stukje stof nodig, twee elastiekjes, een schaar, naald en draad (of een naaimachine). Tevens heb je een wasmachine nodig om e.e.a. te kunnen wassen voor gebruik. Het is belangrijk dat je even goed de tijd neemt voor het zelf maken van je gezichtsmasker. Het kan in het begin nog wel lastig zijn voor mensen die geen ervaring hebben met naaien. Er zijn heel veel goede instructiefilmpjes te vinden die je stap voor stap uitleggen hoe het werkt. Hieronder hebben we er een geplaatst om je een idee te geven.

Is het moeilijk om een mondmasker te maken?

Voor mensen die ervaring hebben met naaien of haken is het erg eenvoudig om zelf een masker te maken. Heb je hier geen ervaring mee dan kom je met behulp van onze instructies een heel eind. Binnen een half uur heb je zeker weten een mooi mondmasker gemaakt. Het is ook een leuke bezigheid voor bijvoorbeeld kinderen, erg leerzaam.

Hoe duur is een zelfgemaakt kapje?

De prijs van een niet medische kapje in de winkel varieert tussen de €0,30 en €1,00 voor een wegwerk exemplaar, en €5 tot €15 voor een herbruikbaar / wasbaar model. Als je zelf neus en mondbescherming gaat maken kan dat praktisch gratis. Wanneer je zelf goede stof in huis hebt kun je zonder kosten een maker naaien. Je kunt altijd naar een lokale stoffenzaak of kledingwinkel bij je in de buurt (bijvoorbeeld Middelburg, Leeuwarden of Assen) gaan om voordelig textiel te kopen.

Biedt een zelfgemaakt masker voldoende bescherming?

Een masker dat je zelf maakt heeft vaak geen filter. Dat betekend dat de bescherming heel erg beperkt is. Een medisch masker (FFP1, FFP2 of FFP3) biedt tot wel 99% bescherming. Een niet-medisch masker kan tot wel 60% bescherming bieden. Zelfgemaakte maskers van katoen bieden minder bescherming, afhankelijk van de stof en de manier van dragen. Wel kun je er zelf een filter instoppen in de vorm van een zakdoek, wc papier of koffiefilter. Dit bevorderd de kwaliteit en de bescherming tegen het coronavirus. 100% veilig is het niet, maar het is voldoende voor gebruik in winkels en het openbaar vervoer bijvoorbeeld.