hulpmiddelwereld
koopjes drogisterij logo
  • Koopjesdrogisterij
  • Speciaalzaak
    Kleine verpakkingen
    Scherpe aanbiedingen
blokker-logo
plein.nl logo
coolblue logo

Mondkapje met filter

Wanneer je een normaal niet-medisch mondkapje draagt heb je een basisbescherming van doorgaans 2 laags of 3 laags materiaal. Hierop zijn geen mondmaskerfilters toegepast. De FFP maskers bieden dit wel. Toch zijn er ook steeds meer stoffen mondmaskers met filters te koop. Maar wat zijn dit precies, en hoe werkt dat? Waarom moet je hiervoor kiezen? Biedt dit extra bescherming? Op deze pagina beantwoorden als je vragen. Wil jij direct een mondkapje met een filter bestellen? Kies dan uit een van onderstaande aanbiedingen:

Shop Aanbod Beoordeling Aanbieding
Hulpmiddelwereld Stoffen
Medisch
Zorgkwaliteit
Bestellen
Koopjesdrogisterij Stoffen
Medisch
Drogisterij
Bestellen
Plein.nl Stoffen
Medisch
Drogist
Bestellen
Blokker Stoffen
Medisch
Kwalitatief
Bestellen
Coolblue Stoffen
Medisch
Kwaliteit
Bestellen
Drogisterij.net Stoffen
Medisch
Duur
Bestellen
Voordeeldrogisterij Stoffen
Medisch
Prijzig
Bestellen

Wat is een filter?

Normaal gesproken ademen je in en ademen je uit door je mond en neus. Je neus is een natuurlijk filter. Wanneer je een gelaatsmasker draagt adem je relatief veel meer in door je mond. Je kunt er dan voor kiezen om een extra filtering toe te passen (denk dan aan een ademventiel / uitademventiel / luchtfilter of co2-filter). Hieronder bespreken we kort enkele van deze manieren:

Ingebouwd filter-ventiel

Wanneer we kijken naar de FFP maskers (wegwerp) dan beschikken deze doorgaans over een ademventiel. Dit maakt de lucht die ingeademd wordt schoon (denk aan stofdeeltjes etc). Deze maskers zijn niet uit te wassen en zijn dus geschikt voor eenmalig gebruik. Daarbij komt dat de overheid deze ook niet aanraad. Een uitademenventiel zorgt er overigens voor dat de warme lucht niet in het masker blijft hangen en kan gaan condenseren (extra draagcomfort). 

Uitneembaar filter

Een goed alternatief zijn de stoffen niet-medische mondkapjes met filter. Daarvan zijn er twee varianten. Je hebt de stoffen maskers met luchtfilter (die je eruit moet halen als je het gaat uitwassen) en daarnaast varianten waarin je zelf een filter kunt schuiven (daarvoor gebruikt men een zakdoekje, keukenpapier, wc-papier, koffiefilter of stofzuigerzak). Dit fungeert dan als een co2 filter. De lucht wordt daardoor iets schoner. 

Koolstof filter

De grote vraag is natuurlijk; helpen deze filters ook om te voorkomen dat je ziek wordt? Het antwoord daarop is ja en nee. Natuurlijk zorgen ze ervoor dat je bijvoorbeeld minder schadelijk lucht inademt (tot wel 99%) maar er kunnen altijd kleine ziekteverwekkers die zich via de lucht verspreiden in je mondkapje terecht komen. Let erop dat wanneer je inadem-ventiel hebt, deze ook als uitadem-ventiel moet kunnen fungeren. Anders heb je namelijk snel last van vocht in je mondkapje. 


Hoe lang gaat een filter mee?

Dat is sterk afhankelijk van het type en de intensiteit waarmee het is gebruikt. Een koolstof filter voor fijnstof kan wel een maand meegaan. Wanneer je kies om zelf een filter in een mondkapje te maken (dus de losse variant) moet je deze veel vaker vervangen.