hulpmiddelwereld
koopjes drogisterij logo
 • Koopjesdrogisterij
 • Speciaalzaak
  Kleine verpakkingen
  Scherpe aanbiedingen
blokker-logo
plein.nl logo
coolblue logo

Mondkapjes kopen Leeuwarden

Goedkoop niet-medische mondkapjes kopen in Leeuwarden? Vanaf deze zomer zijn mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer. En ook in de publieke ruimte lopen steeds meer mensen met een kapje rond. Let op: Het RIVM raadt het gebruik van een niet-professionele mondmaskers af in de publieke ruimte in situaties waar er 1,5 meter afstand gehouden kan worden.

Hier lees je belangrijke info over alles wat met mondkapjes te maken heeft. Welk type maskers zijn er, wanneer is het verplicht, en waar zijn goedkope mondkapjes te koop in Leeuwarden? Je vind hier adresgegevens van winkels bij jou in de buurt. Heb je klachten? En ga je de deur niet uit? Dat is niet erg. Wij tonen de beste online winkels waar je online kunt bestellen en die jouw mondkapjes komen bezorgen in februari 2023.

 • Per 1 juni 2020 is een niet-medisch gezichtsmasker verplicht om te dragen in het openbaar vervoer.
 • Niet-medische maskers worden vaak gemaakt van katoenen stof of textiel. Je kunt ze ook eenvoudig zelf maken.
 • Katoenen maskers zijn vaak wat duurder maar kan je wassen en opnieuw dragen.
 • Een niet-medisch mondmasker wordt gedragen om de kans te verkleinen dat je anderen besmet, het beschermt niet jezelf.
 • De niet-professionele maskers zijn te koop bij meerdere verkooppunten in de omgeving van Leeuwarden, zoals de Lidl of Action.
 • Ook online vind je meerdere webwinkels met trendy- en hippe mondkapjes zoals Wehkamp.nl en Groupdeal.nl.
 • Let op: medische mondkapjes (bijv. FFP) zijn voorbehouden aan de zorg, deze dien je dus niet zelf te dragen.

De beste aanbiedingen

Direct goedkope mondkapjes bestellen?


Waar kan ik mondkapjes kopen in Leeuwarden?

Mondkapjes voor in het openbaar vervoer of evt. op straat zul je zelf moeten kopen. Deze niet-medische maskers vind je bij veel drogisterijen, supermarkten en apotheken. Ook online is het aanbod groot. Doorgaans gaat het om wegwerpmaskers die je een keer kunt gebruiken. De wat meer hippe katoenen maskers kan je blijven gebruiken mits je het steeds uitwast. Mondkapjes in Leeuwarden centrum, waar zijn ze te koop? In het onderstaande overzicht achterhaal je de grotere lokale shops rondom de gemeente Leeuwarden (provincie Friesland) waar je wellicht wat vindt. De kapjes koop je al vanaf €0,30 per stuk.

WinkelAdresPostcodePlaats
KruidvatBilgaardpassage 428918 HTLeeuwarden
TrekpleisterCambuurplein 28921 RDLeeuwarden
DA DrogistBilgaardpassage 778918 HTLeeuwarden
EtosInsulindestraat 18921 JWLeeuwarden
GammaSlauerhoffweg 28912 BLeeuwarden
KarweiMr. P.J. Troelstraweg 149-A8919 AALeeuwarden
PraxisKolenbranderstraat 18601 VCSneek
XenosZaailand 758911 BLLeeuwarden
HemaBilgaardpassage 488918 HTLeeuwarden
ActionCambuurplein 468921 RGLeeuwarden
BlokkerOosterburen 218891 GAMidsland
PrimeraCambuurplein 38921 RDLeeuwarden
WibraNieuwestad 508911 CVLeeuwarden
ZeemanBilgaardpassage 688918 HTLeeuwarden
Albert HeijnPrins Hendrikstraat 28911 BKLeeuwarden
JumboEksterstraat 328916 BVLeeuwarden
AldiWesterzeedijk 18862 RZHarlingen
LidlPieter Sipmawei 158915 DZLeeuwarden

De beste webwinkels februari 2023

Ben je ziek en ga je liever niet naar een mondkapjeswinkel in Leeuwarden? Bij de online winkels is de keuze het grootst. Eenvoudig via internet bestellen en gratis laten thuisbezorgen. Hieronder tref je de meest populaire online aanbieders met een goed aanbod, goedkope prijzen en door heel Nederland (gratis) bezorgd. Ook in de omgeving Vlieland, Terschelling, Harlingen, Waadhoeke en Súdwest-Fryslân.

Shop Aanbod Beoordeling Aanbieding
Hulpmiddelwereld Stoffen
Medisch
Zorgkwaliteit
Bestellen
Koopjesdrogisterij Stoffen
Medisch
Drogisterij
Bestellen
Plein.nl Stoffen
Medisch
Drogist
Bestellen
Blokker Stoffen
Medisch
Kwalitatief
Bestellen
Coolblue Stoffen
Medisch
Kwaliteit
Bestellen
Drogisterij.net Stoffen
Medisch
Duur
Bestellen
Voordeeldrogisterij Stoffen
Medisch
Prijzig
Bestellen
mondkapjes-kopen-leeuwarden-8922

Welk type mondmasker heb ik nodig?

Mondneusmaskers zijn onder te verdelen in 2 categorieën. Allereerst zijn er de medische mondmaskers. Deze zijn bedoeld voor mensen werkzaam in de zorg. Verder zijn er de niet-medische maskers. Dit zijn eenvoudige kapjes van bijv. katoenen stof of textiel. Dit soort is geschikt voor het openbaar vervoer en is ongeschikt voor een professionele werkomgeving.

Medische mondkapjes
Medische mondmaskers, vaak aangemerkt als FFP-masker of chirurgisch mondmasker IIR voldoen aan strenge kwaliteitsstandaarden. FFP maskers beschermen de drager tegen het inademen van deeltjes in de lucht, zoals bijv. het COVID-19 virus. Dit soort kan worden gebruikt in de zorg.

Niet-medische mondkapjes
De niet-medische variant draag je niet voor je eigen veiligheid. Als je ze op de juiste manier gebruikt beperk je de kans dat druppels uit mond en neus worden verspreid naar de omgeving en zo het corona-virus verspreidt. Het geldt als een extra naast de huidige hygiënevoorschriften van het RIVM zoals anderhalve meter afstand houden en thuis blijven bij ziekte en verkoudheid. Het is wettelijk verplicht voor iedereen die met het OV reist. Er zijn veel verkooppunten in Leeuwarden. Het is ook eenvoudig om zelf een kapje in elkaar te zetten.

Uitleg over het veilig gebruik van een niet-medisch kapje

Een niet-medisch uitademingsmasker is geen bescherming voor je jezelf, maar is specifiek bedoeld om anderen niet ziek te maken. Het masker op de juiste manier dragen is dan ook essentieel. De overheid komt met een aantal aanwijzingen:

 1. Je begint altijd eerst met het wassen van je handen met water en zeep.
 2. Gebruik enkel de elastiekjes/touwtjes bij het opzetten. Let erop dat je de binnenkant niet aanraakt.
 3. Zorg dat het goed aansluit op het gezicht en de neus en mond bedekt.
 4. Als je het masker weer afdoet moet je eerst je handen wassen.
 5. Maak gebruik van de touwtjes/elastiekjes om het kapje af te doen. Zorg dat je wederom de binnenkant niet aanraakt.
 6. Was het mondkapje op 60 graden na elk gebruik en gooi een wegwerpmasker direct weg.

De beste bescherming

Goede mondkapjes voor een scherpe prijs?


Zelf een mondmasker maken

Update: donderdag 2 februari 2023. Liever geen mondkapje kopen Leeuwarden? Het is ook toegestaan om zelf een mondkapje te maken. Het RIVM adviseert om dit te maken van katoen. Neem bijvoorbeeld een oude kussensloop en stukje van een stofzuigerzak. Neem niet een te dikke stof want het geheel moet wel een ademende structuur hebben. Zorg dat het geheel goed aansluit op je gezicht, neus en mond. In de onderstaande video is een complete tutorial te bekijken. Advies: De mond bedekken achter sjaal of kraag een geknutseld kapje van sokken zijn niet geoorloofd in het openbaar vervoer. Bekijk ook: Medische mondkapjes.

Veelgestelde vragen en antwoorden over mondmasker

Is een mondkapje verplicht in Leeuwarden?
Nee, dit is niet verplicht. Op dit moment moet je alleen in het OV verplicht een niet-medisch kapje dragen. Huidig advies van Het RIVM: Als de 1,5 meter afstand grens bewaakt kan worden is er geen noodzaak voor het dragen niet-medische maskers. Zie ook de website www.leeuwarden.nl.

Wat zijn de tarieven van niet-medische gezichtsmaskers?
Niet-medische kapjes zijn verkrijgbaar vanaf €0,50 per stuk. Deze kosten je circa €1,15 per wegwerpkapje. Bulkverpakkingen met 50 tot 100 stuks zijn vaak in de aanbieding. Herbruikbare hippe mondkapjes in Leeuwarden zijn iets duurder, zo’n €7,00. Deze dien je na gebruik direct te wassen. Wij vinden dit een milieubewuste en voordelige oplossing.

Biedt een niet-medisch mondmasker bescherming tegen corona?
Nee, een niet-medisch mondkapje is niet voor je eigen veiligheid. Je draagt het om de kans te verkleinen dat je anderen besmet. Hiervoor moet je het kapje wel op de correcte manier dragen. Het opdoen van een niet-medisch mondkapje is altijd een aanvulling op de andere hygiënemaatregelen de inmiddels bekende RIVM hygiënemaatregelen zoals geen handen schudden, 1,5 meter afstand en papieren zakdoekjes gebruiken.

Wat zijn de eisen van het mondkapje in het openbaar vervoer?
Met het oog op het openbaar vervoer is een niet-medisch mondkapje zonder filter gemaakt van katoen goed. Dit soort maskers bestel je bij lokale supermarkten en drogisterijen. Zelf zo’n masker maken is ook mogelijk. Neem een textielsoort dat geschikt is om rechtstreeks op de huid te dragen. Gebruikte zakdoeken of t-shirts zijn goed.

Welke straf staat er op het niet dragen van een kapje in het OV?
Mondkapjes zijn verplicht wanneer je deel uitmaakt van het openbaar vervoer. Alle reizigers van 13 jaar en ouder moeten zich hieraan houden. Neem je toch deel aan het OV zonder masker? Dan kan je uit het OV worden gezet en een boete van €95,00 ontvangen in de wijken: Binnenstad, Transvaalwijk & Rengerspark, Bilgaard & Havankpark e.o., Vrijheidswijk, Lekkum e.o., Blitsaerd, Oldegalileën & Bloemenbuurt, Tjerk Hiddes & Cambuursterhoek, Vlietzone, Oranjewijk & Tulpenburg, Heechterp, Schieringen & De Centrale, Camminghaburen, Grote Wielen & De Groene Ster, Bedrijventerreinen-Oost, Achter de Hoven, Schepenbuurt, Wielenpôlle, Huizum-Oost, Huizum-West, Aldlân, Nijlân, Hempens/Teerns e.o. & Zuiderburen, Wirdum & Swichum e.o., Wytgaard e.o., Goutum e.o., Techum, Wiarda, De Werp, De Zwette, Vossepark & Helicon, Vogelwijk & Muziekwijk, Valeriuskwartier & Magere Weide, Westeinde, Buitengebied Noordwest, “De Zuidlanden”, Wergea & Warten e.o., Reduzum e.o., Grou e.o., Jirnsum e.o., Noord, Zuid, Zuid, Noord, Mantgum, Wijk-West, Wijk-Oost.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie