hulpmiddelwereld
koopjes drogisterij logo
  • Koopjesdrogisterij
  • Speciaalzaak
    Kleine verpakkingen
    Scherpe aanbiedingen
blokker-logo
plein.nl logo
coolblue logo

Wat zijn griepsymptomen

Sommige griepsymptomen komen overeen met de symptomen van een gewone verkoudheid. Zowel een verkoudheid als een griep worden veroorzaakt door een virus en kunnen beiden gepaard gaan met keelpijn, een loopneus, waterige ogen, niezen en hoesten. Echter, een griep verschilt van een verkoudheid in het feit dat een griep zeer snel op komt en ook minder snel weggaat. Bovendien voelt men zich bij een griep veel zieker dan bij een verkoudheid. Er zijn bepaalde griepsymptomen waaraan de griep herkend kan worden.

De eerste griepsymptomen

De eerste griepsymptomen die zich voordoen bij een griep zijn koude rillingen en een hoge koorts. Deze koorts kan binnen zeer korte tijd, namelijk 12 uur, oplopen tot wel 39 graden Celsius of zelfs hoger. Binnen een paar uur kan men zich dus zeer ziek voelen.

Andere griepsymptomen

Naast koude rillingen en hoge koorts, zweterigheid en een verhit gevoel, gaat een griep vaak gepaard met keelpijn, een bonzende hoofdpijn en spierpijn over het hele lichaam. Die spierpijn en de koorts komen doordat het lichaam het virus probeert tegen te gaan: iets wat veel energie kost.Ook kan men een loopneus krijgen en last hebben van een droge hoest. Bovendien kan men zich ontzettend moe en futloos voelen en heeft men vaak geen eetlust.

De duur van de griepsymptomen

Wanneer men koorts heeft, is de koorts de dag na het begin van de griep het hoogste. Deze kan wel vijf dagen aanhouden. Een griep duurt in totaal meestal een week, echter sommige griepsymptomen, zoals een hoest, kunnen nog wel één of twee weken aanhouden. Ook kan men zich nog wel één a twee weken slap en vermoeid voelen. Er gaat dus meestal een ruime tijd over heen voor men zich weer helemaal de oude voelt na een griep.

Bij welke griepsymptomen ingrijpen?

Griep gaat meestal vanzelf weer over, maar er zijn gevallen waarbij dat niet zo is. Het kan zijn dat men door de griep ook andere ziektes oploopt, zoals bijvoorbeeld een longontsteking, een voorhoofdsholteontsteking of een oorontsteking en in heel zeldzame gevallen zelfs een hersenvliesontsteking. Het is dan ook van belang om in te grijpen als de griepsymptomen verergeren. Grijp bijvoorbeeld in als u heel erg suf wordt, heel weinig drinkt of plast of als de koorts na vijf dagen nog niet over is. Grijp ook in als u een paar dagen nadat de koorts verdwenen is, wederom koorts krijgt. Wanneer een kind onder de twee jaar koorts krijgt, moet u direct de dokter bellen. Ten slotte moet u zich ook bij de dokter melden als u heel kortademig wordt, als u pijn op de borst krijgt of als er slijm opkomt bij het hoesten.

Andere virussen met griepsymptomen

Er bestaan ook andere virussen die qua griepsymptomen op griep lijken. Het rhinovirus dat verkoudheid veroorzaakt is daar dus één van, maar ook bij een longontsteking, een hersenvliesontsteking en bij de ziekte malaria kunnen in het begin dezelfde griepsymptomen voorkomen.