hulpmiddelwereld
koopjes drogisterij logo
  • Koopjesdrogisterij
  • Speciaalzaak
    Kleine verpakkingen
    Scherpe aanbiedingen
blokker-logo
plein.nl logo
coolblue logo

Welke behandeling bestaat er voor de griep?

Er bestaat geen behandeling van griep. Er zijn namelijk geen medicijnen tegen griep zelf, maar wél zijn er middelen tegen griepsymptomen als koorts en pijn. Griep moet men ‘uitzieken’. Griep is namelijk een self-limiting ziekte, wat inhoudt dat de griep vanzelf weer over gaat. Normaal gesproken is er dan ook geen behandeling van griep nodig, behalve bij mensen met heel weinig afweer. Deze mensen kunnen behandeld worden met virusremmers.

De behandeling van griep; medicijnen tegen koorts

Wanneer men een koorts van 39,5 graden of hoger heeft, kan men pijnstillers als paracetamol gebruiken of een middel dat acetylsalicylzuur bevat. Een voorbeeld hiervan is aspirine. Acetylsalicylzuur pakt griepsymptomen als pijn, koorts en ontstekingen aan en werkt dus pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. Belangrijk bij koorts is ook om veel water te drinken en in bed te blijven.

De behandeling van griep; pijnbestrijding

Ook bij griepsymptomen als hoofdpijn en spierpijn kan men paracetamol of een andere pijnstiller slikken. Bij keelpijn wordt aangeraden om de keel vochtig te houden, door bijvoorbeeld het drinken van koude dranken of door het gorgelen met zout water. Ook het zuigen op een snoepje helpt hierbij.Ook een verstopte neus komt voor bij griep en leidt vaak tot hoofdpijn en een benauwd gevoel. Daarom is het raadzaam om een verstopte neus tegen te gaan met een neusspray of neusdruppels die een fysiologische zoutoplossing bevatten of xylometazoline. Beide middelen zorgen ervoor dat het neusslijmvlies slinkt.

Wat kan men zelf doen als men griep heeft?

Het beste middel tegen griep is rust. Men moet veel slapen en ontspannen en wanneer men koorts heeft moet men veel drinken en in bed blijven. Men moet er ook voor zorgen dat men voldoende uitziekt. Als men te snel weer aan het werk gaat, kunnen de griepsymptomen terugkomen.

Virusremmers bij de behandeling van griep

Er zijn mensen die weinig afweer hebben en daardoor niet zomaar herstellen van een griep en de griepsymptomen. Voorbeelden zijn aidspatiënten, mensen met leukemie of lymfklierkanker en ook mensen die immuunsuppressiva slikken. Dit zijn medicijnen die de afweer verlagen. Deze mensen kunnen ter behandeling van griep virusremmers gebruiken. Voorbeelden van antivirale middelen zijn Oseltamivir (beter bekend als Tamiflu), Zanamivir (beter bekend als Relenza), Rimantadine en Amantadine. Al deze middelen zorgen ervoor dat de griep korter duurt, dat de griepsymptomen minder heftig zijn, dat men minder complicaties krijgt en dat men minder besmettelijk is voor anderen.Ook geeft men wel eens virusremmers aan kinderen met griep die jonger zijn dan twee jaar, aan vrouwen met griep die meer dan zes maanden zwanger zijn en aan mensen met griep die elk jaar een oproep krijgen voor de griepprik. De griepprik wordt elk jaar tussen half oktober en half november gegeven.

Welke middelen helpen niet bij de behandeling van griep?

Antibiotica zijn niet geschikt bij de behandeling van griep. Antibiotica doden bacteriën, maar geen virussen. Wel worden antibiotica voorgeschreven bij de behandeling van griep als de griep gepaard gaat met bijvoorbeeld een longontsteking of een bacteriële luchtweginfectie.