hulpmiddelwereld
koopjes drogisterij logo
  • Koopjesdrogisterij
  • Speciaalzaak
    Kleine verpakkingen
    Scherpe aanbiedingen
blokker-logo
plein.nl logo
coolblue logo

Mondkapjes voor volwassenen

Wanneer jij als volwassene op zoek bent naar een goed mondkapje kan dat een lastige zoektocht zijn. Zo is de pasvorm enorm belangrijk. Bij kinderen en ouderen is dat niet anders. Gelukkig zullen heel veel standaard modellen voor volwassenen prima geschikt zijn. Op deze pagina leggen we uit waar jij op moet letten bij het kopen van een mondkapje.

Welke mondmasker zijn geschikt voor volwassenen?

Wanneer je gaat zoeken naar mondmaskers zijn er veel verschillende soorten te koop. Denk dan aan herbruikbare of wegwerp modellen, verschillende stofkwaliteiten en natuurlijk met elastiek of losse touwtjes. Vooral dat laatste kan invloed hebben op de pasvorm. Als ‘adult’ zul je het product intensief gaan gebruiken. Daarom moet het wel goed op je mond en neus zitten. Wanneer je een kleiner hoofd dan gemiddeld hebt kan een elastieken masker prima zijn. Voor mensen met een wat groter hoofd kan het handig zijn om te kiezen voor een mondkapje met vier losse touwtjes. De knoop je dan achter je hooft aan elkaar (vergelijkbaar met medische / chirurgische mondmaskers).

Is het dragen van een mondkapje als meerderjarige verplicht?

In Nederland wordt er op dit moment geen uitzondering gemaakt op basis van leeftijd. Iedereen zal dus verplicht een neus + mondkapje moeten dragen in de verplichte gebieden (openbaar vervoer). Wanneer je gaat reizen met de trein of bus zal je er dus ook als 18+ persoon gewoon een moeten dragen. De verwachting is ook niet dat hiervan afgeweken zal worden. Ook al behoor je niet tot de hoogst risicogroep, een beetje extra bescherming kan nooit kwaad. Zie ook onze informatie over mondkapjes voor ouderen.

Mondkapje dragen tijdens het werken

Mannen en vrouwen die werken op kantoor kunnen ervoor kiezen om een gezichtsmasker te dragen. Dit is vaak niet verplicht. Volg wel de regels van je werkgever op. Het dragen kan namelijk zorgen voor extra stress of schijnveiligheid. Dat moet ten alle tijden voorkomen worden.

Welke maten mondkapjes zijn er?

Er wordt weinig onderscheid gemaakt in maten op dit moment. In vergelijking met bijvoorbeeld handschoenen (waar gewerkt wordt met klein, gemiddeld of groot). Je zult zelf even goed moeten zoeken naar een geschikte pasvorm. Vaak staat er bij een advertentie of op de productpagina wel iets vermeld over de afmetingen. Je kunt ervan uitgaan dan en standaard masker model gewoon geschikt is voor volwassenen.