hulpmiddelwereld
koopjes drogisterij logo
 • Koopjesdrogisterij
 • Speciaalzaak
  Kleine verpakkingen
  Scherpe aanbiedingen
blokker-logo
plein.nl logo
coolblue logo

Veilig een mondkapje gebruiken

Hoe kan ik veilig mondkapjes gebruiken? Dat is een vraag die veel mensen de laatste weken stellen. Zowel voor kinderen als volwassenen en ouderen is het belangrijk dat een mondkapje op de juiste manier wordt gebruikt. Daarvoor zijn enkele regels / protocollen opgesteld. In deze blog proberen we je uit te leggen hoe een mondkapje werkt en wat je moet doen om het veilig te kunnen ‘blijven’ gebruiken. Dat is nog ingewikkelder dan je zou denken.

Samenvatting draaginstructies:

 1. Begin met het wassen van je hand (minimaal 25 seconden). 
 2. Zorg dat je handen vervolgens goed droog zijn.
 3. Vouw het masker goed uit en breng het in model. 
 4. Houdt het mondkapje uitsluitend vast aan de elastiekjes en vouw deze om je oren. 
 5. Nu kun je het masker verschuiven zodat je mond en neus goed afgedekt worden.
 6. Let erop dat je de neusklem goed aandrukt. 

Hoe moet ik een mondkapje dragen?

Het stappenplan hierboven legt in het kort uit hoe je een mondkapje om moet doen voor gebruik in bijvoorbeeld het openbaar vervoer. Voor een uitgebreide instructie hebben we hieronder een instructiefilmpje geplaatst. Het is belangrijk dat je thuis goed oefent met een masker zodat je geen fouten maakt als je bijvoorbeeld de trein, bus of tram instapt. 


 


Hoe weet ik dat het masker goed zit?

Dit kun je op twee manieren testen. Ten eerst is er een optische test. Kijk in de spiegel of vraag iemand te kijken naar je masker. Sluit alles goed aan? Zie je nog gaatjes? Is het beschadigd? Ten tweede is er de gebruikerstest. Dit kun je doen door te blazen en daarbij te voelen op er lucht langs je gezicht stroomt.

Hoe doe ik een mondkapje af?

Dit is misschien wel een van de belangrijkste onderdelen van het goed gebruiken van een mondkapje. Wanneer je namelijk een masker af gaat doen zitten daar grote risico’s aan verbonden. Op het mondkapje zelf kunnen namelijk o.a. veel bacteriën zitten. Raak het daarom niet aan met je handen. Pak het gezichtsmaskers vast aan beide uiteinden, de elastiekjes, trek deze naar buiten toe en doe het op die manier af. Heb je een product voor eenmalig gebruik? Gooi hem dan direct in de afvalbak. Heb je een herbruikbare of wasbaar model? Zorg er dan voor dat je hem zo snel mogelijk even uitwast.

Hoe lang gaat het mondmasker mee?

Een wegwerpmasker wordt doorgaans een uur of 3/4 gebruikt door zorgprofessionals. Wanneer het masker is aangeraakt dien je deze ook direct te vervangen. Hetzelfde geldt voor situatie waarin het masker nat is geworden. Wanneer je als “gewone Nederlander” een stoffen mondkapje draagt gaat deze wel wat langer mee. Even wassen en je kunt er weer tegenaan. Ook het type stof draagt bij aan de ‘houdbaarheidsdatum’ van je mondkapje.

Extra tip:
Bij het gebruiken van een mondkapje is het altijd aan te raden om goed je handen te blijven wassen. Niet alleen met water maar uitsluitend met desinfecterende handgel (met alcohol). Deze zijn te koop bij de grotere webshops of bij een drogist bij jou in de buurt (zoals Zwolle, Utrecht of Groningen).