hulpmiddelwereld
koopjes drogisterij logo
  • Koopjesdrogisterij
  • Speciaalzaak
    Kleine verpakkingen
    Scherpe aanbiedingen
blokker-logo
plein.nl logo
coolblue logo

Mondkapje gebruik in het openbaar vervoer

Wie vanaf 1 juni 2020 nog met de trein, bus of tram wil rijden moet verplicht een mondkapje dragen. Dit bleek uit een recente persconferentie van de overheid. Het OMT kwam tot dit besluit na advies van diverse specialisten op het gebieden van virussen en de verspreiding daarvan. Het doel van deze maatregel in het OV is tweeledig.

  • Het verlagen van de besmettingskans in het openbaar vervoer. Zowel de kans dat jij als individu iemand anders besmet, alsmede de kans dat iemand jou kan besmetten. Al is het wel zo dat de niet-medische maskers vooral voorkomen dat jij het virus verspreid. Dit is vooral toe te schrijven aan het ontbreken van een filter in deze niet-medische maskers. 
  • Zichtbaarheid van veiligheidsmaatregelen. Deze regels maken het pijnlijk duidelijk dat het coronavirus nog lang niet uit ons land vertrokken is. Naast 1,5 meter afstand houden, veel handen wassen en geen handen schudden is het dragen van een mondmasker in het OV een goede manier om zichtbaar te maken in wat voor situatie we zitten.

Mondkapjes in de trein & tram

Het dragen van bescherming voor neus en mond in de trein is verplicht. Daarnaast ook het houden van 1,5 meter afstand. Met name dat laatste kan nog wel eens ingewikkeld worden. De NS heeft daarom zijn wagons deels aangepast. Hierdoor rijden ze met beperkte capaciteit. Bepaalde delen van de trein zijn gesloten en/of afgezet. Hierop wordt streng gehandhaaft. Er worden forse boetes uitgedeeld wanneer men zich niet aan de regels houdt. Zet daarom op tijd je mondmasker op (het liefst al ruim voordat je de trein of tram instapt. Vermeid opstoppingen bij het inchecken en uitchecken en geef elkaar de ruimte. Gun ouderen een goede zitplek en kijk naar elkaar om. Samen kunnen we in de trein veiligheid garanderen en zorgen dat hierdoor geen extra corona-besmettingen ontstaan. 

Mondkapjes in de bus

Een bus is qua instappen en uitstappen vergelijkbaar met de tram. Sommige reizigers zitten maar kort in de bus. Toch zul je ook dan gezichtsbescherming in het OV moeten dragen. De plekken in de bus zijn zeer beperkt dus reis uitsluitend indien dit echt noodzakelijk is. Voor student geldt: meid de drukke spits en pieken (je OV-kaart is ook niet geldig op die tijden). De busritten zijn soms ook deels aangepast qua vertrektijden en aankomsttijden. Houdt de NS app en 9292.nl goed in de gaten voor de actuele reistijden.

Welk mondkapje is geschikt voor het OV?

Voor het OV is een niet-medisch mondkapje verplicht. Deze zijn eenvoudig zelf te maken of online te kopen. Zowel in een herbruikbare versie als een wasbaar model. Ze zijn verkrijgbaar in leuke kleuren en met leuke motiefjes. Erg kindvriendelijk en ook hip en trendy. Deze niet-medische mondmaskers bieden geen 100% bescherming tegen het griepvirus maar beperkten de besmettingskans wel aanzienlijk. Het gebruik van medische mondkapjes is niet verboden, maar niet noodzakelijk. Deze professionele beschermingsproducten zijn bedoeld voor zorgmedewerkers en contactberoepen. 

Uitzondering op de regels in het openbaar vervoer

De regels gelden voor iedereen. Of je nu student bent of zorgprofessional. Zowel voor kinderen als voor volwassenen en ouderen zijn de regels identiek. In de bus, tram of trein moet je verplicht een gezichtsmasker dragen. Het is echter wel zo dat dit alleen maar moet als je actief deelneemt aan het OV. Wanneer jij op een station loopt, iemand wegbrengt naar een perron of iets koopt in een winkeltje van de NS in bijvoorbeeld Arnhem, Nijmegen of Tilburg is het niet nodig een mondkapje te dragen (ook al zijn dit openbare plekken).


Welke OV bedrijven werken mee?

Alle vervoerders in Nederland dienen zich te houden aan de regels die door de overheid zijn opgesteld. Om je een idee te geven hebben we hieronder een lijst geplaatst met actuele vervoersbedrijven uit ons land. Het dragen van een mondmasker in het openbaar vervoer draagt ook bij aan de veiligheid van medewerkers van deze bedrijven: Arriva Personenvervoer Nederland, Breng, Connexxion, DB Regio, EBS, GVB, Hermes, HTM, Keolis Nederland, allGo, Syntus, Nederlandse Spoorwegen (NS), ProRail, Qbuzz, U-OV, Railinfratrust, RET, Taxi Centrales en TCR.

Gelden er ook regels voor taxi’s?

Grote taxibedrijven zoals Uber hebben aangegeven het erg te waarderen als hun klanten een mondkapje dragen. Ze denken er zelfs over om dit verplicht te stellen. Vanuit de overheid is er echter geen verordening voor deze groep uitgevaardigd. Het is je eigen keuze en/of verantwoordelijkheid, net zoals die van de taxichauffeur, of je ervoor kiest om wel of geen beschermingsmiddelen te dragen. 

Moet ik rekening houden met veel vertraging?

Ja, er zullen zeker flinke vertragingen ontstaan. We raden aan om een OV app op je telefoon te installeren voor de actuele reisinformatie. Check altijd vlak voordat je vertrekt de actuele situatie.

Is een reserve mondkapje noodzakelijk?

Nee, dit is niet verplicht, maar wel aan te raden. Het kan zijn dat je product door bijvoorbeeld een regenbui of door langdurig dragen niet genoeg bescherming meer biedt. Dan kan een tweede masker uitkomst bieden.