hulpmiddelwereld
koopjes drogisterij logo
 • Koopjesdrogisterij
 • Speciaalzaak
  Kleine verpakkingen
  Scherpe aanbiedingen
blokker-logo
plein.nl logo
coolblue logo

Stof kopen voor mondkapjes

Wil jij zelf mondkapjes gaan maken? Dan heb je daarvoor natuurlijk de juiste stoffen nodig. Maar wat is nu precies een goede stof? In deze blog praten we je kort bij over de verschillende mogelijkheden rondom stof voor mondkapjes. Je wilt natuurlijk zo’n goed mogelijke kwaliteit en bescherming voor een lage prijs. En het moet er nog een beetje leuk uitzien.

Samenvatting

 • Kies voor een ademende stof (dus niet te dik)
 • Kies niet voor te felle kleuren (vervagen na enkele wasbeurten)
 • Moet tegen hoge temperaturen kunnen (60 graden wassen)
 • Kies een makkelijk te verwerken stof
 • Gebruik altijd nieuwe stoffen, geen oude / gebruikte materialen
 • Kies voor een goede kwaliteit elastiek (anders moet je snel weer een nieuwe maken)

Welke stoffen zijn geschikt?

Veel soorten katoen zijn geschikt als stof om te gebruiken voor je mondmasker. We hebben voor jou enkele verschillende mogelijkheden op een rij gezet:

 1. Keperkatoen: kan tegen hoge temperaturen en heeft een goede kwaliteit.
 2. Creatonne katoen: standaard textielsoort, licht en goed wasbaar.
 3. Molton: een lichte en zachte stof. Voordeel is dat dit ook erg sterk is.
 4. Popeline: een fijne stofsoort voor de huid. Zeer geschikt om te verwerken.
 5. Broderie: een goedkoop product, soepel en in leuke motiefjes verkrijgbaar.
 6. Chiffon: een lichte, zeer dunnen en bovendien transparante stof. 

Waar moet het textiel aan voldoen?

Om te bepalen of een stuk textiel geschikt is voor het maken van een mondkapje moet je het beoordelen aan de hand van een aantal criteria. Ten eerste moet het een ademende stof zijn. Het moet geschikt zijn voor de wasmachine (indien je het wilt hergebruiken). De stof moet daarnaast groot genoeg zijn (minimaal 30 bij 30 centimeter). Je moet meerdere stukken gebruiken om in ieder geval een twee laags mondkapje te maken indien je er een filter tussen wilt gebruiken. De stof moet zich makkelijk laten vouwen en laten verwerken (stiksel etc).

Welke stofproducten kan ik gebruiken om een mondkapje van te maken?

Veel mensen willen niet zelf een nieuwe stof kopen, maar een product gebruiken wat je ze al in huis hebben liggen. Het is belangrijk dat je daarvoor eerst checkt of het product nog in goede staat is. Oud en kapot textiel is absoluut niet geschikt en is slecht voor de bescherming van mond en neus. Bekijk eens of je thuis een oud t-shirt hebt met een leuk motief. Of kies voor een laken dat je niet meer gebruikt. Het is niet de bedoeling dat je een sjaal of sok gebruikt voor het maken van een niet medisch mondkapjes. Verder is een kraag ook niet geschikt voor gebruik in bijvoorbeeld het openbaar vervoer.

Waar kan ik textiel kopen?

Via internet zijn er natuurlijk diverse webshop / winkels die een aanbod textiel hebben. De speciaalzaken zijn vaak wat duurder maar bieden wel kwaliteit. Wil je goedkope stoffen voor gezichtsmaskers kopen? Dan kun je ook eens langs de zeeman of Wibra gaan in o.a. Amsterdam, Rotterdam of Den Haag. Deze winkels verkopen zeer voordelig textiel (soms ook nog met hele leuke motiefjes / vormen). Tevens kun je natuurlijk een kant en klaar stoffen mondmasker kopen bij o.a. bol.com.